A közösségi alapú szolgáltatás a gyakorlatban – megvalósítási szakasz

A tervezési/tanulási szakasz lépéseinek megismerése után a megvalósítás fázisai következnek.

 1. lépés: A közösség bevonása – feltárás és tervezés
  A cselekvők köre nyilván jól ismeri a helyi közösség helyzetét, a településről azonban átfogó képet a helyi lakosok megélései, érzései, gondolatai nélkül nem lehet kapni. De a lakosok megkérdezése nem „közvéleménykutatás”, amely csupán az információ szerzést szolgálja.
  A település közös megismerése, közte az értékek és erőforrások feltárása a jövő, ez esetben a szolgáltatás tervezésének kiindulási alapja.
 2. lépés: A szolgáltatás szakmai és gazdasági megtervezése
  A tervezésnek része az adott tevékenység(ek)hez kapcsolódó jogszabályi és szakmai előírásoknak megfelelő működés előkészítése, és a pénzügyi tervezés is.
 3. lépés: Szolgáltatás
  A megtervezett stratégia és cselekvési terv mentén haladva elindul a közösségi alapú szolgáltatás. Folyamatosan figyelni kell arra, hogy a közösségi alapú szolgáltatás megőrizze közösségi alapját: a mindennapi működésbe be kell építeni, illetve tervezni kell az ezt célzó reflexiót. A közösségi alapú szolgáltatás maga is egy folyamat. A helyi közösség bevonása, a helyi lakosok és a munkatársak elkötelezettségének elérése, a tanulás nem az előkészítés egyszeri, hanem a működés folyamatos tevékenysége.

Készítette: Gyenes Zsuzsa

További kiadványok a témában:

Molnár Aranka – Peták Péter – Vercseg Ilona (2014): Közösségi lehetőségek a mélyszegénység elleni küzdelemben. Önszerveződés és szakmaközi együttműködés. Módszertani útmutató. „Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért program szakmai koordinációja” projekt, Budapest

Bardóczi Sándor – Giczey Péter (2010): Kézikönyv a részvételi városmegújításról. Gyakorlati útmutató. Közösségfejlesztők Egyesülete Városmegújító Munkacsoport, Budapest.

Hallgató Éva – Vercseg Ilona (2008): A közösségi munka szerepe a közösségi szolgáltatásokban. Parola 3.sz.

Vercseg Ilona (2004): Közösségfejlesztő leckék kezdőknek és haladóknak. Módszertani füzet. Közösségfejlesztők Egyesülete, Budapest.

image