A Civil Közösségek Háza és Bike Maffia a Nevelők Háza Egyesületnél

Pécsen Knyihár Éva a nevelők Háza Egyesület közösségfejlesztője és a Baranya Megyei Önkéntes Centrum szakmai vezetője mutatta be azt a settlement típusú közösségi intézményt, mely a szabadidős és kulturális tevékenységek mellett szociális feladatokat is ellát. „A settlement munkában a következő értékek mentén folyik a munka: a szomszédsággal együtt, alulról felfelé építkezünk, a dolgozókat a szenvedély a társadalmi igazságért és változásért vezérli. Fontos, hogy a teljes személyiséggel/közösséggel dolgozunk, mondhatni ágazatközi, komplex munkát végzünk, célunk a hídépítés a társadalmi osztályok és kultúrák között. Lényegében egy társadalmi központként működik, ahol szabad találkozásokra, eszmecserékre nyílik lehetőség.” írja Giczey Péter a Parola 2015/12-e számában. ld. az alábbi link.

Settlementről kicsit többet az alábbi linkekre kattintva tudhat meg:
http://autonomia.hu/hu/story/peremhelyzetu-es-kirekesztett-csoportokkal-vegzett-szocialis-es-kozossegi-munka/http://www.adattar.net/parola/wp-content/uploads/2015/12/PAROLA_2015-4.pdf

Innen indult el 2015 őszén a - budapesti mintát alapul vevő - Bike Maffia mozgalom is. A mozgalom célja, hogy egy tudatosan gondolkodó közösséget építsenek a magán, -civil, -és gazdasági szektor jelentős szereplőivel karöltve. Mindezt úgy, hogy a mozgalom által szervezett közösségi főzések során elkészülő ételeket és az adományozók felajánlásait önkéntesek szállítják ki a rászorulók részére. A tevékenységük a közösségi (facebook) oldalukon kísérhető figyelemmel.

 

image